Lilith en Eva

Over...

verdieping op onverwachte momenten,

Tijdens de jaartraining 'Heilige Seksualiteit' bij Hermine Schoneveld een paar maanden geleden kwam het thema Lilith en Eva aan bod. Ik had er niet veel mee. Het kwam niet binnen. Ook de oefeningen en meditaties beleefde ik niet ten volle. Misschien omdat ik op dat moment ziek was en vooral vanaf de zijlijn mee volgde. Wat bleef ik op mijn honger zitten. Best frustrerend als je het thema niet kan vatten tijdens een training... Na heel wat jaren cursussen en opleidingen op het vlak van persoonlijke ontwikkeling en vrouwelijkheid zou het nu toch wel wat vlotter mogen gaan... Uiteraard gaf ik mezelf aardig 'op mijn kop' omdat ik het nu 'nog niet kon'...

De informatie kwam vooral via mijn hoofd binnen, via beelden uit mijn opvoeding, onze cultuur, boeken, verhalen van andere vrouwen, ... Lilith als het allesvernietigende serpent uit de onderwereld en Eva als de naïeve zorgende moederfiguur. Mijn gedachtestroom loslaten en me verbinden met het thema vanuit mijn gevoel was moeilijk.

Waarom zou je bovendien met elk van deze archetypes afzonderlijk contact willen maken? Weerstand en twijfel alom. Ik voelde vooral een drang naar eenheid binnenin mezelf. Vaak is het net goed om de puzzelstukjes afzonderlijk te leren kennen zodat je ze op het juiste moment kan leggen en inzetten. Zo wordt het geheel zo veel rijker. Alleen, op dat moment lukte het me niet of dat dacht ik althans. 

Mijn Lilith

Mijn Lilith

Het Lorelei Vrouwenfestival eind augustus in Nederland heeft mijn Lilith en Eva verder naar buiten gebracht. En dat tijdens een workshop 'Contactdans ontmoet Soulcollage™' die ik samen met mijn hartsvriendin Susan begeleidde. De dansreis was geaard, sensueel, verbonden, uitdagend, confronterend... en alles mocht er zijn. Heerlijk thuiskomen in onze lichamen. Tijdens het creatieproces van de Soulcollage™ kaarten doken ze plots duidelijk op. Helemaal vanuit mijn lichaamsbeleving, vanuit de diepte in mijn buik. Mijn Lilith, mijn Eva, beiden evenwaardig. Ze zijn oh zo zichtbaar en tastbaar voor mij nu. Elk afzonderlijk en toch ook heel erg samen. Ik eer ze beiden. Hun kracht, hun rijkdom en bovenal hoe ze elkaar aanvullen en ondersteunen.

Wat heb ik Lilith lang weggestopt. Als een venijn kwam ze dan af en toe piepen. Ongecontroleerd, alles vernietigend. Nu voel ik haar kracht. Ga ik minder over mijn grenzen. Laat ik minder over mijn grenzen gaan. Grijp ik sneller en duidelijker in. Ik bedek niet meer alles met de mantel der liefde. Ik kom op voor mezelf en wat voor mij goed voelt en rechtvaardig is. Deze kant van mezelf die het zo moeilijk heeft met onrecht mag zich laten zien. Vanuit de diepe rauwe kwetsuren opgeslagen in mijn lijf. Ook al gaat dit proces gepaard met tranen en boosheid. Mijn intuïtie en mening doen ertoe. 

Mijn Eva

Mijn Eva

De energie van Eva heb ik door culturele opvattingen lange tijd verkeerd begrepen. Ze leek me minderwaardig, dienaar van man en kind.  Dit klopt helemaal niet met hoe ze zich nu aan mij heeft getoond. Mijn Eva geeft haar liefde onvoorwaardelijk vanuit een diepe verbondenheid met haar eigen kern. Als ik haar beeld oproep voel ik me rustig, gesteund en beschermd. Ze laat me stralen. Ik geef mezelf niet meer leeg. Het geven stroomt vanuit mijn bekken, mijn vrouwelijke kracht. Eva leeft in overvloed en staat in voor haar eigen geluk.  Ze is een bron van onuitputtelijke energie, warmte en liefde.

Ik ben dankbaar dat ik steeds opnieuw mag ervaren dat wij vrouwen door onze lichamen de leiding te laten nemen, in contact komen met onze eigen wijsheid en deze van onze voormoeders en het vrouwelijk collectief. De Soulcollage™ kaarten zijn voor mij een tastbare herinnering aan hoe de Lilith en Eva in mij leven. Ze mogen zichtbaar zijn. Voor mij en de buitenwereld. 

Dankjewel aan creativiteit vanuit de buik, dankjewel aan intuïtieve dans, dankjewel aan de mooie vrouwen op mijn pad, dankjewel voor mijn ontdekkingsreis van het vrouwelijke, dankjewel voor nieuwe kansen, dankjewel voor geduld, dankjewel voor vertrouwen! 

Soms heb je meer tijd nodig om de verdieping in jezelf te vinden. Geef nooit op! Jouw weg is uniek. Alles wat je doet heeft invloed ook al merk je het resultaat niet steeds onmiddellijk.

www.vrouwzijn.be

www.dagmarcox.be