Module 4

Hartsverbinding ‘jezelf liefhebben’

 

Intro Module 4

Vrijwel alle emotioneel lijden en trauma komt vanuit een gebrek aan liefde of de perceptie dat er geen liefde was. Liefde is een van de sterkste helende krachten. Van jezelf houden, betekent houden van alle delen van jezelf en je menselijkheid omarmen.

Het is zo krachtig en diepgaand om te stoppen met tegen jezelf te vechten en echt tot die onvoorwaardelijke zelfliefde te komen.

Als je kiest voor oprechte zelfliefde, dan ontmoet je elke ervaring, gedachte, sensatie, emotie en realiteit met liefde. Je probeert het niet te veranderen of controleren. Sta jezelf toe om het liefde te sturen en het te omarmen met liefde. Dit betekent niet dat je alles transformeert naar liefde, integendeel, je ziet het zoals het is en je omarmt het zoals een liefhebbende moeder.

We leven in relatie tot anderen. Wanneer we steeds meer van onszelf gaan houden, worden we een soort vortex voor het aantrekken van liefde. Langs de andere kant is het voedend om in een omgeving te zijn waarin je gekoesterd en gesteund wordt zodat je een stevige basis hebt. Door de liefde van anderen krijg je meer zelfvertrouwen. Je zorgt er zo ook weer voor dat je jezelf op de eerste plek zet en van hieruit je leven gaat leiden.  De twee versterken elkaar: zelfliefde en een liefdevolle omgeving.

In deze module geniet je van:

 • sensuele borstmassages.

 • een ontdekkingsreis in je hart.

 • het omarmen van je schaduwstukken.

Hierdoor ga je:

 • hartenpijn loslaten op een zachte manier en je liefdesenergie weer vrij laten stromen.

 • contact maken met de schoonheid en goedheid van je hart.

 • je zelfliefde bekrachtigen en vandaaruit in contact gaan met anderen vanuit een belichaamde, liefdevolle manier.

 • de verbinding tussen je seksuele centrum en je liefdesenergie versterken.

Muziekinspiratie

JE VROUWELIJKE FLOW DAGBOEK

Wat doen deze woorden met je? Welke gedachten, gevoelens, emoties, sensaties komen er naar boven. Neem de tijd om bij elk woord even stil te staan en op te schrijven wat er in je opkomt.

 • Liefde

 • Zelfzorg

 • Zachtheid

 • Compassie

 • Lucht

 • Adem

 • Geven

 • Ontvangen

 • Onvoorwaardelijk

 • Verbinding

 • In relatie

 
 

Practices Module 4

 
337776-Deep-Breaths-Are-Like-Little-Love-Notes-To-Your-Body.jpg

Self-love massage

Vertraag en verdiep je ademhaling. Je kan een aantal keer ademen in je borstkas, je buik en uiteindelijk tot helemaal in je bekken. Kijk of je met je ademhaling je aandacht in je lichaam kan brengen. Of je je lichaam kan laten verzachten en ontspannen. Voel wat zich aandient en of je lichaam op dit moment openstaat voor deze aanraking.

Wrijf je handpalmen warm.

Je kan eventueel een intentie (bijv. zelfliefde, sensualiteit, iets wat je wil loslaten,…) voor de massage in je handen plaatsen of kusjes naar je handen blazen.

Neem een natuurlijke olie bijv. kokosolie vermengd met de etherische olie van je voorkeur. Rosa damascena is een hele mooie olie voor borstmassage om (oud) verdriet en trauma te helen. Venkel helpt dan weer als je gespannen borsten hebt.

Leg je handen op je borsten. Bij deze massage masseer ik beide borsten gelijktijdig, maar voel wat voor jou in het moment het fijnst voelt. Afwisselend de ene en dan de andere kan zeker ook. Probeer wel altijd naar een evenwicht te gaan door beide borsten evenveel aandacht te geven.

Voel naar het contact. Neem tijd om de eerste aanraking te voelen. Word je gewaar van de sensaties in je borsten. Wat roept het contact bij je op?

Druk je borsten iets steviger naar je lichaam. Je kan ze ook even ‘schudden’. Laat de druk weer los. Verzacht je aanraking.

Begin je borsten te masseren met cirkelende bewegingen, door de middellijn naar boven en langs de zijkanten weer naar beneden. Je kan eventueel je ademhaling ook synchroon laten lopen dus ‘in’ naar boven bewegen en ‘uit’ naar beneden. Afhankelijk van de omvang en vorm van je borsten of je voorkeur in dit moment gebruik je je volledige handen, (enkele) vingers of naarmate je meer naar het tepelhof gaat, enkel je vingertoppen.

Je cirkelt als het ware langzaam naar binnen met je aandacht in je handen, de aanraking en de sensaties in je borsten en lichaam. Uiteindelijk cirkel je met 1 vinger rond de tepels om dan tot slot met 1 vinger het centrum van je tepels aan te raken. Hier beweeg je in principe niet, maar breng je je aandacht weer volledig in het contact.

Span een paar keer je bekkenbodemspieren aan en laat ze ook weer helemaal ontspannen.

Begin in de omgekeerde richting naar buiten te cirkelen. Langzaam kan je weer meer vingers gebruiken en uiteindelijk je volledige hand of wat goed voelt voor jou. Als je de adem wil gebruiken ga je nu in langs de buitenzijde (van beneden naar boven) en uit langs de binnenzijde (van boven naar beneden).

De eerste beweging brengt stevigheid (energie van de aarde), de tweede groei (energie van de kosmos). Vandaar dat bij ongezond borstweefsel de tweede beweging soms wordt afgeraden, maar luister ook hier weer naar je lichaam en wat klopt voor jou. Persoonlijk geloof ik dat een bewust neergezette intentie en je eigen flow volgen vaak belangrijker is dan de precieze uitvoering van de technieken.

Ga dan op een sensuele verkenning van je borsten. Koester ze, raak ze aan. Soms zacht en subtiel, dan weer steviger en dynamisch. Wat klopt voor jou. Laat je borstweefsel en je hartsgebied versmelten en zachter worden.

Laat de beweging weer stilvallen. Zeg tegen je borsten dat je ze mooi vindt, dat je ze altijd zal beschermen, dat je ze liefhebt.

Geef jezelf een knuffel of laat je handen nog even rusten op je borsten.

Verspreid de energie naar je buik.

Je kan de vrijgemaakte / opgewekte energie opslaan in je energiecentrum (2 vingers onder je navel, in het midden van je lichaam) of in je baarmoeder als dit meer kloppend voor je voelt. Doe dit door je handen op elkaar op je onderbuik te leggen. Links omhoog te bewegen, dwarsen en rechts weer naar beneden en dit een aantal x te herhalen. Daarna maak je de energie meer dens door de beweging om te keren dus rechts naar boven, dwarsen en links naar beneden. Hierbij spiraal ik naar binnen en verzamel ik de energie.

Als afsluiter voorzie je ruim de tijd om te rusten en na te voelen. Ongeveer evenveel als de massage heeft geduurd.

Enkele voordelen:

 • zuivering van lymfen en borstweefsel

 • vastgezette emoties komen vrij en kunnen geheeld worden

 • je borsten worden gevoeliger en orgastischer

 • je borsten worden steviger

 • je liefdesenergie kan weer vrijer stromen

 • je seksuele energiestroom vergroot

 • de aanmaak van Oxytocine, het goedgevoel hormoon, wordt gestimuleerd

 • de link tussen je borsten/hart en yoni wordt sterker

Veel borstmassagegenot!

Demo video ‘Self-Love massage’

 

SELF-LOVE PRACTICE

Fase 1: Lichaamsmeditatie

Breng je adem en je aandacht naar je hart, borstkas en borsten. Breng je aandacht naar de sensaties die je kan waarnemen bijvoorbeeld zachtheid, tintelingen, scherpte, dofheid, ruimte, contractie, warmte, koude, druk.

Spreek ze luidop uit. Dit helpt om de verbinding tussen je hoofd, je cognitieve brein en je lichamelijke sensaties te versterken. Wanneer gedachten en emoties opkomen, neem ze waar en keer telkens weer terug naar de sensaties in je borstgebied.

Fase 2: Energie van je hart en baarmoeder verbinden

Trek je knieën op en zet je voeten achter je billen. Op een inademing beweeg je je staartbeentje omhoog de lucht in ( bekken blijft nog in contact met de grond, je richt alleen je staartbeentje omhoog). Uitademend weer naar beneden.

Breng je adem via de rugzijde van je cervix naar je hart en via de voorzijde van je lichaam zoals een douche weer naar je bekken. Keer dan de richting om.

Tips:

 • Adem 4 tellen in, 4 tellen uit in een continue cirkel door je mond.

 • Gebruik een kleur om je de energiestroom voor te stellen.

 • Bij de inademing kan je je bekkenbodem aanspannen om de energie te ‘helpen’ omhoog bewegen. Bij de uitademing ontspan je alles weer.

 • Beweeg rustig en sensueel en geniet ervan.

Laat uiteindelijk je adem verzachten en neem de tijd om na te voelen. Heb vertrouwen dat je lichaam op deze manier de verbinding versterkt tussen hart en sex, ook al voel je in eerste instantie niet veel. Weet dat het perfect is en dat de energie in beweging is, ook al kan je het niet altijd waarnemen. Blijf jezelf koesteren en liefde geven.

Fase 3: Acht richtingen liefdesademhaling

Adem diep in je hart. Laat je borstkas uitzetten in 8 richtingen:

 • voor - achter

 • boven - beneden

 • links - rechts

 • diagonalen

Stel je een bal van liefde en energie voor in je borst die steeds ruimer wordt. Ook fysiek creëer je ruimte met deze ademhaling.

Bij het inademen laat je je liefde groeien en bekrachtig je ze. Bij het uitademen straal je ze vanuit je hartsgebied uit naar je hele lichaam, in elke cel, in al je botten.

Ga traag, gebruik een ontspannen, verzachtende ademhaling. Voel de liefde bewegen. Jouw vloeibare, voedende liefde. Blijf in contact met alle sensaties die je kan waarnemen.

Demo video ‘Self-Love practice’

 

Liefdestempel

voetreflex.jpg

Start eerst met de Self-Love massage of Self-Love practice zodat je energie stroomt.

Stel jezelf dan de vraag

“Wat houdt me tegen om mezelf onvoorwaardelijk lief te hebben?

 • misschien een subpersoonlijkheid (beschermer, pleaser, innerlijke criticus, miss perfectie, vergelijker)

 • conditioneringen vanuit je opvoeding, cultuur, religie (eerst de ander, dan ik)

 • negatieve gedachtenpatronen (ik ben niet mooi, slim, sterk genoeg)

 • een emotie, sensatie die misschien niet helemaal helder is, maar waarvan je weet dat ze er is

Stuur het liefde, mededogen en genieten.

Nodig het uit in het centrum van je hart. In jouw liefdestempel. Zeg: “Jij bent welkom hier”.
Je kan je een ronde tafel voorstellen waaraan al deze delen van jouw welkom zijn. Je kan ze visueel voorstellen en ze een naam geven. Bijvoorbeeld:

 • negatieve gedachten, jullie zijn welkom hier

 • bemoeial, je bent welkom hier

 • miss perfectie, je bent welkom hier

 • angsthaas, je bent welkom hier

Herhaal dit proces 3 x.

Sluit af met een heerlijke sensuele dans. Beweeg en raak jezelf aan om je lichaam te voeden en je energie te laten stromen.

Voordelen:

 • Jij neemt je rol van stuurvrouw in door alle delen van jou met liefde welkom te heten. Zo kan je weerstand en vechten tegen jezelf een halt toeroepen en je energie aanwenden voor wat jou dient.

 • Heelheid: indien je minder aantrekkelijke stukken van jezelf wegduwt, ontstaat er een verdeeldheid binnen in je. Nodig ze uit als volwassen adviseurs in je leven in plaats van verworpen schaduwstukken.

 

Planning module 4

Voorbeeld Flow planning ‘The Deep Dive’:

Week 1

D1: Self-Love massage

D2: Self-Love practice

D3: Self-Love massage

D4: Self-Love practice

D5:

 • Self-Love massage

 • Liefdestempel

Week 2:

D1: Self-Love practice

D2: Self-Love massage

D3: Self-Love practice

D4: Self-Love massage

D5:

 • Self-Love practice

 • Liefdestempel

Voorbeeld Flow planning ‘The Gentle Exploration’:

Week 1

D1: Self-Love massage

D3: Self-Love practice

D5:

 • Self-Love massage

 • Liefdestempel

Week 2:

D1: Self-Love practice

D3: Self-Love massage

D5:

 • Self-Love practice

 • Liefdestempel

Of volg je eigen ritme en voorkeur van practices.

 

Outro Module 4

En tot slot:  

In relaties is een open communicatie erg belangrijk. Zeker als je dit soort trajecten voor persoonlijke ontwikkeling volgt. Wees eerlijk naar jezelf, herken in eerste instantie jouw behoeften en ga van hieruit in communicatie met de ander. Blijf je open opstellen. Jij verandert (of wordt meer jij 😊) en het is normaal dat je partner, kinderen, vrienden hierop reageren. Voel steeds eerst wat jij nodig hebt en vraag hierin ook wat de vraag en/of behoefte van de ander is. Kijk of jullie elkaar kunnen blijven zien en van hieruit tot een diepere verbinding kunnen komen. Het is heel normaal dat dit een ‘bumpy’ road is. Durf eerlijk te zijn over jouw behoeften. Ook als je eigenlijk gewoon tijd nodig hebt om bij jezelf te zijn en te onderzoeken wat dat nu precies is.

Liefdevolle hartegroet,

Dagmar

dagmar@biobalans.be, 0496471068