Regenboogdans

‘Dans je vrij’

 

Je hoeft helemaal niet te ‘kunnen’ dansen om te dansen. Meer nog, zoveel te minder dans‘les’ervaring zoveel te makkelijker je bij de bewegingen komt die jouw lichaam wil maken. Ik geef hier wat tips om je volledige lichaam in beweging te brengen. Als leidraad gebruik ik het chakrasysteem of de 7 belangrijkste energiecentra in ons lichaam. Mijn uitnodiging is om vooral je eigen flow te volgen. Dansen is heerlijk vrouwelijk. Het is de manier om je lichaam en je hele zijn in beweging te brengen. Om los te laten en weer te sprankelen van levensenergie. Zie het als een meditatie in beweging. Creëer je eigen ruimte en tijd om helemaal in de danservaring te duiken.

Muziekinspiratie

Regenboogdans

intro:

Wandel eerst door de ruimte. Breng je aandacht nu naar je voeten. Vertraag, voel het contact van je voeten met de vloer onder je. Je kan regelmatig ook even stilstaan. Je voeten laten rollen, de druk verplaatsen van tenen, bal naar hiel en omgekeerd of van de ene zijkant, naar de andere. Je kan cirkelen over je voeten.

 
DSCN0517.JPG
 • basischakra - stuit - : aardedans ‘rood’

  ‘Hoe kan je thuiskomen en veilig zijn in je eigen lichaam?’

  Lichaamsdelen die contact maken met de aarde zijn het uitgangspunt van de beweging

  • Voeten bij staan

  • Billen bij zitten

  • Rug bij liggen

  Ja, je leest het goed, je mag gerust al liggend beginnen aan deze dansreis. Vaak helpt het contact met de vloer om te vertragen zodat je het contact met je eigen lichaam echt kan voelen. Laat je doordringen met de ritmes van de muziek.

  Deze dans is een dans van zware, logge, stevige, ‘aardende’ bewegingen. Misschien wil je stampen met je voeten, springen, je voeten stevig op de grond voelen. De beweging start vanuit je voeten, benen, billen en neemt je hele lichaam mee. Je kan je laten inspireren door Afrikaanse dans, drumritmes, didgeridoo. Je kan je verbinden met de natuur. Dans de energie van weidse velden, hoge bergen, diepe dalen, wind in de bomen.

  Blijf steeds in contact met je eigen lichaam. Met haar mogelijkheden en fysieke beperkingen.

  Fysiek: je voeten in contact met de aarde en vandaar uit je hele lichaam in je aandacht

 

Mildchakra - sex - : waterdans ‘oranje’

‘Wat is er toe aan stromen in je leven?’

DSCN0523.JPG

De dans van ons tweede energiecentrum is een sensuele dans. Denk aan de golven van de zee, een zachte rimpeling in een meer of vijver, stroomversnellingen in een rivier. De bewegingen zijn vrouwelijk, sensueel, vloeibaar, stromend, soepel, veranderlijk. Je aandacht ligt in je bekkengebied. Je kan je handen gebruiken om contact te maken met deze plek. Leg ze op je heupen, onderbuik of billen. Maak cirkelvormige bewegingen met je bekken als het nog wat stram aanvoelt. Een oneindig teken of ‘acht’ maken met je heupen kan ook erg fijn zijn om in in jouw vrouwenschoot te ‘landen’.

Dit gebied is ook de plek van onze emoties. Pijnlijke gevoelens zoals kwetsbaarheid, verdriet, boosheid, angst, maar ook intense gevoelens van genot en plezier kunnen onderdrukt zijn. Door je aandacht, beweging, aanraking en adem in dit gebied kunnen ze weer vrijkomen. Wij hebben het recht om te voelen. Gebruik je dans om emoties tot uitdrukking te brengen en los te laten. Je zal merken dat als je bijvoorbeeld boosheid of verdriet echt toelaat en doorvoelt, er meer ruimte komt voor jouw levens- en sensuele energie om vrij te stromen. Om weer volop te genieten.

Je kan je voorstellen dat een douche, waterval of regendruppels je schoon spoelen tijdens het dansen. Zo kan je loslaten wat je niet meer nodig hebt en komt er ruimte voor nieuwe energie. Water is zuiverend en laat blokkades oplossen.

Fysiek: je bekkengebied, heupen, onderbuik, nieren, heilig been, onderrug

 

Zonnevlecht - navel - : vuurdans ‘geel’

‘Hoe kan je je passie voeden met je innerlijk vuur?’

vuur richting.jpg

Nu ons lichaam gegrond is en onze gevoelens stromen, gaan we onze wilskracht, de doelen in ons leven onderzoeken en de energie die we hiervoor ter beschikking hebben. Vuur zorgt voor onze stofwisseling, het vuur geeft ons enthousiasme en laat ons nieuwe dingen uitproberen. Deze dans is vurig en heeft een duidelijke richting. Laat je inspireren door latin ritmes. Vooral tango is heerlijk om op te dansen, ook alleen ;-) Buikdans kan ook heel fijn zijn om deze ‘passievolle’ energie wakker te maken.

Maak grote bewegingen. Dit gaat over jouw recht om je ruimte in te nemen in de wereld. Kom uit je comfort zone. Maak bewuste keuzes.

Fysiek: buik, van je navel tot onderkant borstbeen, maag, zonnevlecht, middenrug

 

Hartchakra: luchtdans ‘groen - roze’

Hoe kan je geven en ontvangen vanuit verbinding en onvoorwaardelijk lief hebben?

DSCN0522.JPG

De bewegingen van het Anahata of Hartchakra zijn bewegingen van geven en ontvangen. Onze armen en handen dansen mee en creëren ruimte. Het ritme van onze beweging wordt gestuurd door onze adem (of ‘lucht’). Onze ademhaling leidt de beweging en zet ze in gang. Je kan gespannen schouders losmaken en zo het gebied rond je hart vrijmaken. Denk ook aan bewegingen om liefde te uiten: jezelf omhelzen, strelen, stevig vasthouden,… Maak echt contact met JOU. Of stel je een spiraal voor die van je hart naar buiten en weer naar binnen stroomt.

Fysiek: hart, borstkas, bovenkant rug, longen, armen, handen, bovenlichaam

 

Keelchakra: ruimtedans (blauw)

21586860_2039868462899302_8125740577894710314_o.jpg

Hoe communiceer ik met de buitenwereld? Hoe druk ik mezelf uit? Wat laat ik zien?

Je hoeft je niet druk te maken over dansen volgens bepaalde regels. Laat je lichaam maar gewoon reageren op de verschillende klanken en ritmes. Voel of je je keel, mond, kaken en schouders steeds meer kan laten ontspannen. Misschien wil je meezingen of geluiden maken. Speel met de ritmes van je klanken en passen. Zucht en geeuw om spanning uit dit gebied los te laten.

Fysiek: hals, keel, mond, kaak, schouders

 
DSCN0531.JPG

3de oog: ‘indigo’

Hoe kan ik mijn hoofd leegmaken en weer ‘helder’ zien? Wat is de rode draad in mijn leven?

Dans met gesloten ogen of met een blinddoek. Speel met licht, kleur en duisternis. Voel, zie, beleef wat er binnen in je leeft. Dit gaat niet over je gedachten volgen, maar net bewegingen gebruiken om je hoofd ‘leeg te maken’.

Ontwikkel een persoonlijk ritueel. Maak een kleine choreografie voor jezelf waarin je jezelf trakteert op een serie fysieke oefeningen die je dansend kan vormgeven en steeds herhalen. Dit helpt om je hoofd leeg te maken van ‘ruis’. Kijk of hier ook een mantra, een woord of een zin bijhoort.

Zo creëer je de mogelijkheid om nieuwe inzichten, beelden, visies te krijgen. Om als het ware een ruimere blik te hebben en je af te stemmen op wat echt belangrijk is voor jou en welke bijdrage je wil leveren aan onze wereld. Dit is ook een geschikte ‘dans’ als je merkt dat het leven van alledag je opslorpt en je even behoefte hebt aan rust/contact met jezelf om weer af te stemmen en weer ‘helder’ te zien.

Fysiek: hoofd, hersenen, ogen

 

Kruinchakra: ‘wit - violet’

Laat nu stilaan de beweging stilvallen. Hoe voelt je lichaam na deze dansreis? Voel de verticale verbinding van je lichaam met de aarde en de hemel. Voel je verbonden vanuit het contact met jouw lichaam met de ruimte om je heen. 

Leg als afsluiter je hand op een plek in je lichaam die fijn voelt, waar je kan thuiskomen. Neem de tijd om stil te staan, zitten of liggen.

Fysiek: je kruin, je energieveld, de verbinding met ‘alles’

SAMENVATTING REGENBOOGDANS

Gronden

Voeten - lichaam - stevig - thuiskomen

Bekken, heupen - draaien - spiraalbeweging - vloeiend - veranderlijk

Zonnevlecht – maag – vurig – duidelijk

Hartsgebied - verbindend – geven ontvangen – armen – schouders

Hals - geluiden - expressie - zichtbaar zijn

Bewegingen herhalen

Stilvallen

Navoelen - liggen